Махаме Вазов, Ботев и Левски от учебниците. Децата трябва изучават Ататюрк, Орхан Памук и други истински философи...

Иван Вазов, Христо Ботев и Васил Левски да бъдат извадени от учебната програма предлага главният мултак Рашидов.
На тяхно място да бъдат сложени Мустафа Кемал Ататюрк, Орхан Памук и други важни турски културни деятели и политици.
Решението е след проучване, проведено от неправителствената организация „Равни права и корекция в литературното наследство“.
Въпросната НПО е част от глобална инициатива за преосмисляна на историята.
Същата организация притиска в момента от книгите на Марк Твен да бъде извадена думата „негър“.
Тя се пребори и същата дума да я няма в „Пипи – Дългото чорапче“, където бащата на Пипи отишъл на един остров и станал „крал на негрите“.
Освен Вазов, в момента се анализират произведенията и на други класици.
Следващ най-вероятно премахнат ще е Яворов.
Той има твърде влиятелни творби посветени обаче само на жени – любимите му Лора и Мина.
Това е неравноправно от днешна гледна точка, твърдят от НПО-то.
Рашидов допълва, че става дума за частично европейско финансиране, и ако не изпълним препоръките, ще трябва да връщаме парите.

Източник: Информиран.нет

11 comments:

  1. Когато в Турция започнат, да изучават, Вазов, Ботев и Левски в тяхните училища, тогава в България може би ще изучават, нашите деца Ататюрк, Памук и разни други набедени философи. На който не му харесва учебната програма в България,да поема на юг с еднопосочен билет.И който е вземал пари, той да ги връща. А чуждите НПО-та, да си събират час по-скоро багажа и да се изнасят от България, защото са нежелани. Няма жабата, да учи рибата да плува.

    ReplyDelete
  2. Браво, напълно съм съгласна с вашето мнение, извън България всички философи и джендъри да си ги боготворят, а у нас има и трябва да има ценности, семейство такова каквото Бог е определил и да се учи историята такава каквато е била....

    ReplyDelete
  3. Да си ги учат в Турция. Имайте късмета да махнете Вазов, Левски и Ботев. Товага ще усетите от народната любов!

    ReplyDelete
  4. Я тия да си ги учат турците. Аз съм израснал с Вазов,Ботев, Яворов. Все пак сме българи. А ако искаме да останем такива, трябва да си пазим историята, а не да я пренаписваме

    ReplyDelete
  5. Това, сериозно ли?

    ReplyDelete
  6. Да не сме под турско присъствие,че да се учат в българското училище турски писатели?

    ReplyDelete
  7. Както гледам,тия май не са усетили нищо от народната любов,правят каквото си искат,а тоя ще поправя Марк Твен,беше и министър на културата,падението е пълно!И .не е никакъв скулптор,..

    ReplyDelete
  8. За обща култура може да се споменат имената на въпросните турски деятели и класици, но да заменят Вазов, Ботев, Левски или когото и да е - това е нагло и несъстоятелно. По-добре въпросното НПО да замени думата "оставане" в България с "напускане" без право на връщане. Ние си имаме наша история и герои и никой не може да ни ги омаловажава и променя. Ае улево. Никой не ги е канил да идват тука.

    ReplyDelete
  9. Не че го харесвам Рашидов,но не вярвам да е казал това.Все пак е интелектуалец и преди всичко българин!

    ReplyDelete
  10. Чок гюзел! От кога го чакам този момент. Жалкото е, че тук зад клавиатурите на смарт устройствата всички са големи бабаити. Нека ги махнат Вазов, Ботев и революционерите и да сложат пашите. Да видя тогава колко от отворковците сега ще излязат да протестират, ще палят, чупят и хвърлят? Всеки ще се скрие в мишата си дупка и ще се хване за палците. И понеже казвам самата истина нека великото плюене по мен започне сега ��

    ReplyDelete
  11. Е-е-е-е-е....точно такива,преди преименуването турската интелигенция наричаха ”ТУРСКИ ЦИГАНИ”...тези,които преименуваха първи - не тези,които преимимнуваха 1985-та година!...

    ReplyDelete