Бърни Сандърс заяви, че не признава Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела... Мадуро трябва да организира избори...

Американският сенатор демократ от щата Върмонт Бърни Сандърс, който преди това обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., заяви, че не признава лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела.
Той съобщи това в интервю за телевизионния канал Univision, цитирано от ТАСС и Агенция "Фокус".
Той беше попитан дали смята Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела.
„Не“, отговорил сенаторът. „Считам, че има сериозни въпроси за последните президентски избори и има много хора, които вярват, че са били измамни. Мисля, че САЩ трябва да работят с международната общност, за да гарантират, че във Венецуела ще се провеждат свободни и честни избори.
От гледна точка на Сандерс, сегашният президент на Венецуела Николас Мадуро не трябва да напуска поста си, а да проведе „честни и свободни избори“, които ще определят дали да остане на власт.
Председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент, подписа на 21 февруари указ с номер 001, с който разрешава доставката на хуманитарна помощ за страната, съобщава Известия.
Със същия указ Гуайдо отменя заповедта на президента Николас Мадуро да затвори сухопътната граница с Бразилия.
Контролираният от опозицията венецуелски парламент също одобри достъпа за хуманитарна помощ.
Мадуро многократно се противопоставя на навлизането на чужди стоки в страната, страхувайки се от прехвърлянето на „помощ“ от САЩ.
Според него по този начин Вашингтон се стреми да унищожи суверенитета на републиката.
На 23 януари Гуайдо обяви, че е временен президент. Той беше подкрепен от САЩ, Канада, Германия, Бразилия, повечето държави от ЕС и няколко други страни.
Мадуро е признат за легитимен от Русия, Мексико, Куба, Китай и др.

Епицентър

No comments:

Post a Comment